Srbija traži jeftiniji dotok gasa preko Mađarske

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija traži da bude smanjena cena transporta gasa preko Mađarske koja je šest puta veća za Srbiju nego za bilo koju drugu zemlju u okruženju, piše “Politika”.

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je da bi ovo državno preduzeće moglo u narednih mesec i po dana da reši pitanje cene transporta gasa preko Mađarske koja se kreće oko 30 dolara za 1 000 metara kubnih.

“Ako se u naredne tri do četiri nedelje ovo pitanje, o kome se već razgovara s Mađarima, ne bi rešilo na obostranu korist, Srbijagas će biti prinuđen da pomoć potraži na Međunarodnom sudu pravde u Strazburu, jer nema osnova da se transport preko ovog severnog suseda već godinama Srbiji naplaćuje tako skupo”, rekao je Bajatović.

On je naveo da bi uspešnim završetkom razgovora s Mađarskom cena gasa za krajnjeg potrošača bila niža, ali bi i “Srbijagas” jeftinije dobijao gas koji stiže iz Rusije.

“Ovo pitanje je moglo biti rešeno i ranije da ga je neko pokrenuo”, kaže Bajatović.

On je napomenuo da bi šef ruskog “Gasproma” Aleksej Miler trebalo da uskoro dođe u Beograd gde će sa zvaničnicima razgovarati o gradnji gasovoda “Južni tok”, kao i o podzemnom skladištu gasa Banatski dvor i o gradnji gasnih elektrana.

Milerova poseta biće iskorišćena i za zaključivanje dugoročnog ugovora kojim će se ponovo izbeći plaćanje penala “Gaspromu”, ukoliko se dogodi da Srbija ne povuče najavljene količine gasa.

Bajatović dodaje da će se u razgovoru sa Milerom pokušati dogovoriti da se cena gasa ubuduće određuje nešto drugačije, što bi moglo dovesti do pojeftinjenja gasa u Srbiji.