Počela izgradnja stanova za raseljavanje Radničke kolonije

PinterestFacebookTwitterShare

Izgradnja 96 stanova u Staroj radničkoj koloniju u Kragujevcu, namenjenih za raseljavanje porodica iz preostalih drvenih baraka u tom naselju, počela je danas.

Direktor Gradske stambene agencije Vladan Mihailović rekao je agenciji Beta da je vrednost investicije 3,2 miliona evra, od čega je polovina iz Vladinog programa za podsticaj građevinarstva, a drugu polovinu finansira grad.

Za izvođača radova koji treba da budu završeni do kraja 2012. godine, na konkursu je izabrana beogradska firma “Deneza”.

“Ovim je ponovo oživela stanogradnja u većem obimu u Kragujevcu nakon pauze od dve godine i smanjenog interesovanja investitora”, rekao je Mihailović.

Naselje Stara radnička kolonija sa drvenim barakama podignuto je na ime ratne odštete 1927. godine. Prema programu novog urbanističkog rešenja za to naselje, rušenje baraka počelo je 2005. godine. Lokacija je privukla velike investitore, kao što su izraelska kompanija “Plaza”, “Nelt” i “Global”.

Porodice iz porušenih baraka su raseljene u stanove koji su podignuti na istoj lokaciji, po principu “kvadrat za kvadrat”.

Pored dve lamele u izgradnji u Staroj radničkoj koloniji, planiran je početak gradnje još dve sa 98 stanova. Izgradnja tih lamela planirana je na proleće, u okviru programa socijalnog stanovanja. Više od polovine potrebnih sredstava biće iz kredita Evropske banke.

U Kragujevcu će biti izgrađeno 400 takvih stanova na tri lokacije.