Kameron: Nije nam u interesu izlazak iz EU

PinterestFacebookTwitterShare

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da Velika Britanija mora ostati deo EU radi zaštite svojih ekonomskih interesa, ali da postkrizna Evropa ne sme da se pretvori u tvrdi blok sa snagom da naškodi onima na periferiji.

“Kakvu Evropu mi zapravo želimo? Evropu sa fleksibilnom mrežom čije institucije pomažu u povezivanju i jačanju svojih članica, a ne tvrdi blok koji će ih obuzdavati”, rekao je Kameron u Londonu. Britanski premijer naglasio je da izlazak iz EU nije u nacionalnom interesu Velike Britanije. Prema njegovim rečima, Britanija bi izvan EU završila kao Norveška – morala bi da poštuje svako pravilo Brisela na jedinstvenom tržištu, ali bez mogućnosti da utiče na ta pravila.

“Ta pravila bi, da mi nismo tamo da pomažemo u njihovom kreiranju, bila napisana i bez nas, koji smo najveće pristalice otvorenih tržišta i slobodne trgovine. Ishod nam se nikako ne bi dopao”, istakao je Kameron. Međutim, britanski premijer je naglasio da EU mora da pronađe način za ponovno širenje ekonomija svojih članica.

Ukazujući na podatak da evropske zemlje čine polovinu britanskog izvoza, on je naglasio da Velika Britanija, takođe mora da pažnju usmeri na gradnju jačih veza u svetu kako bi poboljšala svoje mogućnosti u sve konkurentnijem globalnom okruženju. Prema njegovim navodima Velika Britanija treba da se okrene Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini, Turskoj, Nigeriji i Južnoj Africi.

Kameron je je izjavio da Britanija neće bežati od poslovnih poduhvata čak i sa zemljama u kojima ljudska i politička prava nisu na zavidnom nivou. „U poslovanju sa drugim zemljama svakako da je bitna politika koju one vode, ali ako je politika problem odgovor nije zanemarivanje trgovine. Moramo biti odvažni i izboriti sa politikom i trgovinom istovremeno“, preneo je Rojters Kameronove reči.