Đilas: U petak ugovor za metro

PinterestFacebookTwitterShare

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da će 18. novembra biti potpisan ugovor za početak projekta izgradnje Beogradskog metroa i izradu studije izvodljivosti.


Đilas je rekao i da će taj ugovor biti potpisan između Vlade Srbije, Vlade Francuske i grada Beograda.
Beogradski metro će, prema najavama, postati stvarnost 2017. godine, kada će biti otvorena prva linija metroa od Ustaničke ulice do Zemuna.
Ostvarenje projekta je u rukama Francuske, koja je izrazila spremnost da iz sredstava Fonda za studije za pomoć privatnom sektoru donira oko tri miliona evra za izradu studije izvodljivosti za izgradnju metroa.

Planirano je da tu studiju izvodljivosti uradi francuska projektantska kuća “Ežis rejl” (Egis rail), koja bi posao trebalo da obavi za 15 meseci, dok bi u izgradnji metroa učestvovala, kompanija Alstom transport, koja je tokom 70 godina postojanja izgradila više od 40 metro sistema.

Alstom bi trebalo da bude dobavljač opreme i voznih garnitura, a detalji angažmana oko begradskog metroa, treba da budu definisani Memorandumom o razumevanju između te kompanije i grada Beograda.

Skupština grada je 30. juna 2010. godine donela Zaključak kojim se usvaja informacija o izradi dokumenta “Beogradski metro – osnova za izbor rešenja”, a u aprilu ove godine Srbija i Francuska su zaključile Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji, nakon čega su započele aktivnosti na realizaciji projekta – beogradski metro.
Odbornici Skupštine grada prihvatili su na sednici koja je održana 6. oktobra informacije o realizaciji projekta Beogradski metro, kao i Memorandum o razumevanju.

Đilas je tom prilikom izjavio da će okvirna vrednost izgradnje metroa u glavnom gradu biti poznata tek pošto bude gotova studija izvodljivosti i da Beograd ima kapacitet da finansira izgradnju podzemne železnice.

Metro bi, kako je predviđeno, bio nezavisni šinski sistem čija trasa bi se u starom delu grada kretala pod zemljom, a tamo gde je moguće po površini, s tim da se ne bi preklapala sa ostalim vrstama saobraćaja.

Kapacitet vagona bio bi 600 putnika, što znači šestoro ljudi po metru kvadratnom. Konkretni detalji o prvoj liniji metroa, ipak, biće poznati tek kada bude završena studija izvodljivosti, za čiju izradu će biti potrebno 15 meseci.