Stagnacija na tržištu nekretnina u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Tržište nekretnina u Srbiji beleži pad ponude i tražnje, a razlog je što se malo ko odlučuje na kupovinu stana iz straha od visokih rata kredita i mogućnosti da lako ostanu bez posla, ocenili su danas učesnici okruglog stola posvećenom tržištu nekretnina u vremenu krize.

U Srbiji nije bilo kraha nekretnina, kao u nekim zapadnim zemljama, a verovatno ga neće ni biti, izjavila je predstavnica agencije za nekretnine “Alka” Aleksandra Kon.

Ona je, na skupu koji je organizovala Asocijacija za medije, ocenila da je tržište nekretnina u našoj zemlji “stabilno ali stagnira”, te da su zbog stagnacije najveći udar pretrpeli investitori.

Predstavnik jednog od većih domaćih investitora, kompanije “Blok 67” Miloš Stanojević, je naveo da je prošle godine 65 odsto kupaca stanove kupovalo na kredit, dok je 35 procenata to učinilo za gotovinu.

Na početku ove godine taj odnos je bio 50:50 da bi se sada odnos snaga promenio u korist onih koji stanove kupuju za keš i to u razmeri 70:30.

Kako je naveo, da li će se neko odlučiti na kupovinu stana iz kredita zavisi, pre svega, od uslova i povoljnosti pod kojima bi mogao da podigne stambeni kredit.

Prema rečima predstavnika bankarskog sektora, inače direktora za rad sa fizičkim licima u Banci Inteza Davora Kukića, stambeni krediti predstavljaju najredovnije otplaćivane kredite u Srbiji, jer ljudi sasvim sigurno dobro promisle pre nego što se odluče da ih podignu.

Kukić je naveo da prosečan iznos stambenog kredita kod nas iznosi 35.000 evra, a 18 godina je prosečno vremensko razdoblje na koji se kredit uzima.

On je istakao da, za razliku od prakse u mnogim zapadnim zemljama, u Srbiji se banke retko odlučuju na prodaju stana na tržištu, onih klijenata koji nisu u stanju da stambeni kredit otplate, dodajući da je takva vrsta prodaje zadnja solucija.

Banke, kako je naveo, u dogovoru sa klijentima pokušavaju da iznađu svako drugo rešenje, pa je prodaja nešto za šta se vrlo retko odlučuju.

Prema njegovim rečima, podaci govore, da su građani Srbije najzainteresovaniji za subvencionisane stambene kredite, ali zbog stagnacije ove vrste kredita, osetan je i pad zaduživanja građana po tom osnovu.