(VIDEO) Da li je srpski spot o turističkoj ponudi plagijat?

PinterestFacebookTwitterShare

Reklama o turističkoj ponudi Srbije i njenoj gastronomiji, “Hrana za dušu”, koji je planiran da se naredne godine plasira na strano tržište, podseća na makedonski spot “Macedonia timeless food”. Osnovni koncept oba spota je hrana karakteristična za svaki region i nekoliko prijatelja koji uživaju u vinu i hrani.


Makedonski spot je prvi put emitovan u septembru 2010. Za tu ideju su, na međunarodnom festivalu turizma koji je u martu održan u Crnoj Gori, dobili prvu nagradu u kategoriji TV reklama, a na sličnom festivalu u Hrvatskoj, koji je održan pre oko mesec dana, dobili su posebno priznanje. 

– Zadovoljni smo. Spot je dobro prošao na nekoliko međunarodnih festivala, a emitovao se i na CNN-u, Eurosportu… Oni koji su videli spot, rekli su nam da sve izgleda ukusno i da će doći u Makedoniju da probaju naše specijalitete – kaže za “Blic” Ilinka Crvenkovska iz agencije “Republika”, koja je jedan od autora makedonskog spota.
 
Ona navodi da je ideja proizašla iz šale da turisti u Makedoniju dolaze mršavi, a odlaze sa dobijenih nekoliko kilograma.
 
– Malo po malo, došli smo na ideju da snimimo spot s motivom hrane – kaže Crvenkovska.

Prema planovima Turističke organizacije Srbije, spot je pripreman za Sajam turizma, koji će se održati u februaru 2012. u Beogradu. Nakon tog sajma, spot bi trebalo da se emituje i u stranim medijima.