Kostić: Poljoprivreda i energetika brana od krize u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija ne može pobeći od krize i 2012. će biti izuzetno teška godina, a država mora da vodi računa da sačuva radna mesta koja trenutno ima i podstakne one privredne grane koje mogu zemlju da izvuku iz krize, a to su energetika i poljoprivreda, izjavio je danas predsednik MK Grupe Miodrag Kostić.

“Iz aviona se vidi da će 2012. biti jako teška”, naglasio je Kostić u izjavi novinarima i predočio da bi sa nekoliko stotina miliona evra više u agrarnom budžetu mogli da imamo predvidive cene hrane za stanovništvo Srbije, a stvorili bi se i tržišni viškovi za izvoz.

Kostić je rekao da on, kao predsednik jedne kompanije, ne može da prihvati da će rast aktivnosti preduzeća naredne godine biti isti kao i cele Srbije, već mora da bude iznad toga, naglašavajući da će se zato boriti da stopa rasta MK Grupe bude mnogo veća, “da bi mogao da stigne svoje kolege na Zapadu”.

Stope rasta MK Grupe moraju da budu mnogo veće od dva ili tri odsto, čak 25 odsto, naglasio je Kostić i poželeo i ostalim privrednicima u Srbiji da beleže vanredan rast kako bi i celokupna privreda zabeležila enormni rast.

Kada je reč o privatnom sektoru u Srbiji i mogućem uticaju najnovijeg talasa krize, Kostić je poručio da privatni sektor treba da troši onoliko koliko može, prilagodi svoje poslovanje aktuelnoj situaciji i da se ne zadužuje ako ne mora.

Kostić se osvrnuo i na deficit budžeta Srbije, rekavši da on nije posledica toliko velikih troškova, već realno malih prihoda državne kase.

On smatra da onoga dana kada budemo podigli nivo bruto domaćeg proizvoda na nivo kakav danas, na primer, ima Hrvatska, onda će troškovi države Srbije biti podnošljivi.

Odgovarajući na pitanje kako to učiniti, Kostić je rekao da bi svu neaktivnu imovinu u Srbiji trebalo dati u ruke onih koji znaju da s njom posluju, “koji umeju od toga nešto da naprave” i ukazao da danas u Srbiji ima 270 preduzeća u stečaju.

“Da li vi primećujete aktivnu politiku prenošenja tih preduzeća u stečaju u ruke onih koji bi mogli od toga nešto da naprave”, zapitao je Kostić i primetio da se “oni koji o tome odlučuju nečega boje” i neprekidno se pitaju “da li je sada pravo vreme, pa da li će sada izbori…”.

Kostić je podsetio da je Srbija donela Zakon o privatizaciji, prema kojem je sva preduzeća do kraja 2008. godine trebalo privatizovati, što ni do danas nije slučaj.