Srbija u svetskom vrhu po korišćenju Facebook-a

PinterestFacebookTwitterShare

 
Srbija je među prvih pet zemalja u svetu prema zastupljenosti korišćenja socijalne mreže Fejsbuk, ali i Tviter postaje sve populariniji, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu za kulturu i informisanje Jasna Matić.
 
“Internet u celini nije toliko popularan kod nas. Neke stavri koje su u drugim zemljama popularnije kod nas nisu u tolikoj meri zastupljene, a to je pre svega poslovanje na internetu i obrazovanje na internetu”, kazala je Matić novinarima u Beogradu na skupu Tviteromanija, prvoj lokalnoj konferenciji o socijalnoj mreži Tviter.
 
Ona je podsetila da u Srbiji 40 odsto stanovnika koristi internet, a situacija je daleko bolja kada je reč o preduzećima među kojima je zastupljenost korišćenja interneta stoprocentna. Jasna Matić je ocenila da popularnost socijalnih mreža u Srbiji ukazuje na izraženu potrebu za komuniciranjem, ali i da je dobro što sve veći broj javnih ličnosti u Srbiji komunicira sa građanima putem Fejsbuka i Tvitera.
 
“Mislim da je dobro da građani imaju priliku da vide šta su to prioriteti i šta je to što javne funkcije sa sobom nose i šta to nosioci javnih funkcija pokušavaju da ostvare”, kazala je Matić i dodala da ona “po službenoj dužnosti” ima profile na Fjesbuku i Tviteru. I ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić proteklih šest meseci svakodnevno koristi Tviter i tako komunicira sa građanima.
 
Tvrdi da su mu upravo “tviteraši” dali neke od najboljih ideja i predloga. “Gotovo sve aktivnosti u poslednjih šest meseci su bile posledica predloga koje sam dobijao preko Tvitera. Prijavljivanje deponija, iznošenje svih podataka o javnim nabavkama na veb sajt, to su sve bili predlozi tviteraša koje sam ja prihvatio”, kazao je Dulić novinarima.
 
Dulić je kazao da je pored dobrih predloga na socijalnim mrežama doživljavao i neprijatnosti, ali ipak ocenjuje da je sve to sastavni deo posla kojim se bavi i funkcije koju obavlja. “Neprijatnosti su uglavnom vezane za neka vređanja koja su u suštini presek onoga što jedan dobar deo naroda o nama misli, pa je Tviter samo mediji da se to kaže. Ja smatram da je to normalno”, kazao je ministar.
 
Dulić navodi da su 90 odsto korisnika tvitera “pristojni ljudi”, a među njima većina nisu pristalice partije kojoj pripada i politike koju zastupa. “To je dobra prilika da debatujemo i razgovaramo na pristojan način. To je dobar način za suočavanje sa realnošću i za kritike. Mislim da je to za političare jako dobro i preporučio bi svakom političaru da se uključi u neku od društvenih mreža”, kazao je Dulić. Prema njegovim rečima u ovom trenutku od ministara niko ne koristi tviter aktivno, iako imaju naloge. Jasna Matić i Oliver Dulić neki su od učesnika skupa koji se i sutra održava u beogradskom Domu omladine.