Grade se novi šoping centri u Beogradu

PinterestFacebookTwitterShare

U prvoj polovini sledeće godine očekuje se početak gradnje nekoliko šoping centara i otvaranje više gradilišta stanova u Beogradu, izjavio je Goran Živković, direktor u domaćem ogranku CBRE, svetske konsultantske kuće za nekretnine.


On je, na okruglom stolu “Nekretnine u Srbiji – nastavak razvoja ili novi talas krize”, naveo da je reč o projektima planiranim još 2008. godine, koji su zaustavljeni zbog ekonomske krize.
 
– Pripreme su nastavljene ove godine, privode se kraju, i nadamo se da će uskoro početi radovi. Stanovi će biti građeni u predgrađima – objasnio je Živković, i dodao da cene zakupa poslovnog prostora beleže rast, posle pada u ovoj i prošloj godini.
 
Miloš Stanojević, izvršni direktor za prodaju firme “Blok 67 asosijeted”, istakao je da beleže povećanje prodaje stanova u “Belvilu”. On je rekao da je ima duplo više kupaca u odnosu na prošlu godinu, delom i zbog promotivnih popusta koji važe.
 
– Ne bih rekao da kupci stanova ne znaju šta rade, mislim da umeju da prepoznaju kvalitetnu ponudu. U uslovima krize i manjka državnih subvencija prodaja malih stanova uvek se smanjivala, ali sada se to promenilo, pa se i ovi i veliki stanovi kupuju za gotovinu – navodi Stanojević.
 
Prosečno vreme otplate stambenog kreditaa, kako se čulo na okruglom stolu, je 18 godina, a iznos 35.000 evra. Davor Kukić, iz Inteza banke, istakao je da je profit banaka kod ove vrste pozajmica minimalan i naveo da postoje oni koji kupovinom stana rešavaju pitanje i oni koji žele da poprave kvalitet života.
 
Učesnici okruglog stola, u organizaciji “Asocijacije medija”, saglasni su da se tržište nekretnina oporavilo, ljudi se lakše odlučuju za kupovinu stanova, i nadaju se da nove najave o ekonomskoj krizi neće pokvariti ovaj trend.