Prirodni gas bez alternative u narednoj deceniji

PinterestFacebookTwitterShare

Rusija poziva svetsku zajednicu da koriguje energetsku politiku i dugoročne prognoze i da prioritet korišćenju prirodnog gasa, s obzirom da u narednoj deceniji ovo gorivo nema alternativu, rekao je danas ruski ministar za energetiku Sergej Šmatko na prvom gasnom samitu Foruma zemalja izvoznica gasa u Dohi.
 
“Uvereni smo da gas u narednoj deceniji nema realnu alternativu, na šta jasno i precizno moramo da ukažemo našim potrošačima. Moramo da sprovodimo odgovarajuću propagandu, sarađujemo sa zemljama potrošačima i međunarodnim organizacijama kako bi se priznala vodeća uloga prirodnog gasa i korigovala energetska politika i prognoze” rekao je Šmatko, prenela je agencija RIA Novosti.
 
Emir Katara Hamad bin Halif al Tani je na samitu Foruma istakao da je neophodno svetske cene gasa vezivati za cenu nafte. 

“Nije logično da razlika između cena nafte i gasa raste u korist nafte, uprkos ekološkim prednostima gasa. Izvoznici gasa zato ne bi smeli da odustanu od svojih ispravnih zahteva da se cena gasa veže za cenu nafte” rekao je katarski emir. 
 
On je naglasio da zemlje učesnice Foruma izvoznica gasa moraju da brane taj stav, ali da ne bi trebalo manjom proizvodnjom da utiču na cenu gasa. 

“Ne govorimo o kontroli eksploatacije gasa, već o drugim mogućnostima na raspolaganju, kao što je usavršavanje i unapređenje tehnologije koja će proširiti primenu gasa, međunarodni i regionalni podsticaj korišćenja gasa, formiranje normativne baze za primenu gasa kao ekološki čistijeg goriva, plasman gasa na nova tržišta”, rekao je Halif al Tani. 
 
Forum zemalja izvoznica gasa osnovan je 2001. godine u Teheranu. Na sedmom ministarskom sastanku Foruma u Moskvi decembra 2008. godine forum je transformisan u međunarodnu organizaciju sa određenim pravnim statusom. Članice Foruma su Alžir, Bolivija, Venecuela, Egipat, Iran, Katar, Libija, Nigerija, Rusija, Ekvatorijalna Gvineja, Trinidad i Tobago, dok su u svojstvu posmatrača Holandija, Norveška i Kazahstan.