Konferencija “Štedimo energiju – investirajmo u budućnost”

PinterestFacebookTwitterShare

Potrošnja energije u Srbiji za grejanje iste površine stambenog prostora veća je za 65 odsto negu u gradovima EU, naša industrija utroši dva puta više energije u odnosu na evropski prosek za proizvodnju istog artikla, a pritom se koristi samo 20 odsto potencijala obnovljivih izvora energije.
 
To je istaknuto na današnjoj konferenciji na temu “Štedimo energiju – investirajmo u budućnost”, održanoj u Čačanskoj banci gde je bilo reči o merama za povećanje energetske efikasnosti, korišćenju obnovljivih izvora energije i načinu finansiranja projekata iz ove oblasti.

U saradnji za GFG fondom iz Luksemburga, u Čačku, Novom Sadu, Užicu i Kragujevcu održano je više akcija namenjenih građanima i preduzećima koja su zainteresovana da u svojim stambenim i poslovnim prostorijama otkriju kako se i gde gubi toplota i na koji način da se to spreči.
 
“Sve ovo uklapa se u planove EU da se do 2020. godine smanji emisija štetnih gasova za 20 odsto, poboljša energetska efikasnost i poveća ukupno učešće obnovljive energija, takođe za po 20 procenata”, kaže prof dr Dragan Šešlija sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Inače, Čačanska banka je od 2008.godine za finansiranje 79 projekata iz ove oblasti obezbedila oko 4,8 miliona evra. Pojedinačan iznos, veoma povoljnih kredita na rok od sedam godina, kretao se do 600.000 evra.