Izrael najavio tendere za 800 stanova u istočnom Jerusalimu

PinterestFacebookTwitterShare

Izrael će objaviti tendere za izgradnju više od 800 stanova u istočnom Jerusalimu, najavilo je izraelsko Ministarstvo stanovanja, a taj potez se povezuje sa nedavnim prijemom Palestinaca u Agenciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu, UNESKO.
 
Portparol ministarstva Arijel Rozenberg rekao je da je objavljeno formalno obaveštenje o namerama, precizirajući da bi se 749 stanova gradilo u Har Homi, a 65 u Pisgat Zevu, kvartovima koji se nalaze u okupiranom i kasnije anektiranom istočnom Jerusalimu. Palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je tim povodom da četvorka bliskoistočnih mirovnih posrednika nije uspela da stvori odgovarajuću atmosferu za obnovu mirovnih pregovora, posebno u svetlu najave Izraela o izgradnji.
 
“Izrael je odgovorio na pokušaje četvorke da se obnove pregovori novom objavom o izgradnji u istočnom Jerusalimu, kazao je Erekat za AFP.

Četvorka koju čine SAD, UN, Rusija i EU pokušava da vrati dve strane za pregovarački sto kako bi se mirovni sporazum postigao do kraja sledeće godine, ali za sada nema znakova napretka.

Rozenberg je otvoreno rekao da je objavljivanje tendera koje se očekuje za mesec dva povezano sa direktivom vlade Izraela da se ubrza izgradnja naselja nakon što su Palestinci primljeni u UNESKO. On je, međutim, rekao da izgradnja neće početi pre godinu godinu i po.

Uži sastav izraelske vlade odlučio je 1. novembra da ubrza izgradnju stanova za Jevreje u mahom arapskom, istočnim Jerusalimu i u obližnjim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali kako bi kaznio Palestince. Tada je rečeno da će se graditi 2.000 stanova, od toga većina u istočnom Jerusalimu. Palestinci tamo planiraju da proglase glavni grad svoje buduće države koja će obuhvatiti Zapadnu obalu i pojas Gaze.