Termoelektrana greje plastenike, a biomasa radijatore

PinterestFacebookTwitterShare

Topla voda iz termoelektrane u Kostolcu, osim radijatora u požarevačkim kancelarijama i stanovima, uskoro bi mogla zagrevati i sadnice paradajza pod plastenicima u kompleksu poljoprivredne škole “Sonja Marinković”.
 
Na ovaj način, u srcu Braničevskog okruga pomiriće se dve privredne delatnosti, koje su suprotstavljene u korišćenju prirodnih resursa – rudarstvo i poljoprivreda. Grad Požarevac priprema projekat izgradnje plastenika i staklenika duž trase toplovoda od Kostolca do Požarevca koji bi koristili toplu vodu koja je usmerena na grejanje.
 
Napravljen je pilot projekat, a prvi plastenik u poljoprivrednoj školi, prema očekivanjima gradske vlasti, mogao bi da bude podignut već sledeće godine. – U poljoprivrednoj školi imamo i zemljište i radnu snagu, a sada tražimo investitora.
 
Kompleks je površine 82 hektara, od čega obradivo zemljište zauzima 55 hektara. Ovo zemljište više odgovara intenzivnoj, nego krupnoj komercijalnoj proizvodnji. Posle izgradnje plastenika u ovom kompleksu, planiramo da nastavimo sa gradnjom plastenika duž toplovoda – kaže za “eKapiju” Siniša Marjanović, koordinator za lokalni ekonomski razvoj Požarevca.
 
On dodaje da je Požrevac grad sa najjeftinijim grejanjem u Srbiji, koje besprekorno funkcioniše 24 časa dnevno, i da je šteta da se energetski potencijal ovako niske cene ne iskoristi za stvaranje visokoprofitabilne moderne proizvodnje povrća.
 
Požarevljani ovaj projekat žele da realizuju kroz model javno-privatnog partnerstva, a orjentaciona vrednost investicije iznosi 550.000 EUR. Kompleks poljoprivredne škole nalazi se u prigradskoj zoni, između regionalnog putnog pravca Požarevac-Kostolac i magistralnog pravca Požarevac-Veliko Gradište-Kladovo.
 
Planirano je podizanje plastenika veličine od 10.000 m2 za celogodišnju proizvodnju paradjza sa grejanjem u hidroskopskom sistemu, sa prinosima od 450 do 550 tona po hektaru, uz biološku zaštitu. U središtu plodnog Stiga, između tri reke – Dunava, Mlave i Velike Morave, požarevljani vide i druge velike mogućnosti za razvoj poljoprivrede, a posebno za obnavljanje vinograda i proizvodnju rakije i vina.
 
Investitorima je za proizvodnju voćnih rakija, za koje je već obezbeđen sertifikat za prozvodnju i prodaju, ponuđeno zemljište površine 1,48 hektara, između magistralnog puta Požarevac-Kladovo i lokalnog puta, na kome je planirana izgradnja kompleksa od tri objekta – hladnjače za skladištenje voća sa proizvodnim pogonom, sa zasebnim podrumom. Ukupna površina pod objektima je 1.123 m2, a kapacitet 2.500 litara rakije godišnje. 
 
Za ove objekte već je izdata dozvola za gradnju, a obezbeđen je i priključak na elektroenergetsku mrežu. Okvirna vrednost ove investicije je oko 1,4 mil EUR. Požarevac planira da potencijalnim investitorima dodeli podsticajna sredstva, ali ne isključuje i realizaciju kroz partnerstvo.