Danas počinje Međunarodna konferencija o tečnom naftnom gasu

PinterestFacebookTwitterShare

Međunarodna konferencija i izložba za tečni naftni gas (TNG), na kojoj se očekuje više od 400 učesnika iz 38 zemalja, biće otvorena danas u Beogradu, najavili su organizatori.

Na trodnevnom skupu će biti reči o upotrebi tog ekološkog energenta i analizirano stanje i perspektive korišćenja TNG-a u Srbiji, zemljama CEFTA i EU.

TNG je u svetu prepoznat kao najmasovniji alternativni energent u svim segmentima privrede i društva, a u Srbiji postoji najveći broj motornih vozila na autogas od svih zemalja CEFTA.

Osim u sektoru autogasa, taj ekološki energent još nema mesto koje bi mogao da zauzme, a poseban problem predstavlja zastarela zakonodavna regulativa koja nije harmonizovana sa standardima EU, navodi se u saopštenju.

Srbija je treći put uzastopno zemlja domaćin ove međunarodne konferencije, a tokom tri dana trajanja biće održana plenarna zasedanja, radne sekcije, radionice i izložba.

Organizator tog poslovnog skupa je Regionalna LPG asocijacija za zemlje CEFTA koju čine Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Moldavija.

Generalni pokrovitelj je MB Gas iz Beograda koji je regionalni lider u rečnom prevozu i transportu TNG-a. Evropski partner u projektu je AEGPL, krovna evropska asocijacija za TNG, nosilac svetskih pravnih standarda i inicijativa za primenu TNG-a.