Turska preti Siriji isključenjem struje

PinterestFacebookTwitterShare

Turska je zapretila Siriji da će razmotriti da joj prekine isporuke struje ukoliko režim u Damasku ne promeni stav prema demonstrantima koji traže demokratske promene u zemlji.

“Ukoliko se ovakav kurs u Siriji nastavi mi ćemo razmotriti dalje isporuke struje Siriji”, izjavio je ministar energije Taner Jilmaz, prenele su novinske agencije. Ukoliko Ankara sprovede ovu pretnju to bi izazvalo veliki poremećaj u susednoj zemlji koja je uveliko zavisna od turske električne energije.

Premijer Turske Tajip Erdogan je izjavio da njegova zemlja više nema poverenja u režim predsednika Bašara al Asada sa kojim je sve do skoro Turska imala prijateljske odnose. On je pozvao sirijskog predsednika da kazni one koji su odgovorni za nedavne napade na turska diplomatska predstavništva u njegovoj zemlji.

Pristalice predsednika Asada su prošlog vikenda pokušale da upadnu u tursku ambasadu u Damasku i dva konzulata. Oni su uzvikivali antiturske poruke zato što je Ankara podržala odluku Arapske lige da se Sirija izbaci iz te organizacije. Posle toga Turska je povukla članove porodica svojih diplomata u Siriji.

Turska je sve do skoro imala veoma razvijenu saradnju i prijateljske odnose sa Asadom. Posle krvavih obračuna sa demonstrantima, Ankara je uvela sankcije na isporuke oružja Damasku, a najavljuju se i druge restriktivne mere.