(VIDEO) “Okupatori” se vratili u Zukoti park

PinterestFacebookTwitterShare

Pristalice pokreta “Okupirajmo Wall Street” koje su isterane iz njujorškog parka Zukoti u manjem broju su se u utorak uveče vratile u park. On i razmatraju gde će nastaviti svoj protest.


Policija je u noći između ponedeljka i utorka isterala demonstrante iz tog parka, a sud je odlučio da se njihovo pravo na slobodu izražavanja ne odnosi na postavljanje šatora i višemesečno kampovanje.
Ako demonstranti odluče da se vrate u taj park na Menhetnu, sa sobom neće moći da nose šatore, vreće za spavanje i drugu opremu koja je taj deo Njujorka pretvorila u “grad nezadovoljstva”.

Demonstranti su, međutim, odlučili da nastave protest zbog pohlepe velikih korporacija i ekonomske nejednakosti bilo u Parku Zukoti, bilo na nekom drugom mestu o kojem će tek odlučiti.

Sudija Vrhovnog suda države Njujork Majkl Stolman podržao je odluku gradskih vlasti o proterivanju demonstranata posle hitne žalbe Nacionalnog udruženja pravnika.
 

 
Demonstranti su se u tom parku koji je u privatnom vlasništvu ulogorili sredinom septembra, a gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg je rekao da je naredio uklanjanje kampa jer su uslovi na prenaseljenom trgu postali “nepodnošljivi”. Racija je izvedena u gluvo doba noći “da bi se smanjio rizik od sukoba” i “na najmanju meru svelo uznemiravanje susedstva”, dodao je Blumberg.

Nekim demonstrantima je u utorak uveče dozvoljeno da se u parovima vrate u park, ali su mogli da ponesu samo po malu torbu. Demonstranti su kasnije te večeri održali generalnu skupštinu na kojoj je razmatrano gde i kako da povrate svoje stvari oduzete u raciji, kao i šta dalje, između ostalog i žalba na odluku suda.

Neki demonstranti, međutim, veruju da bi gubitak parka mogao da predstavlja priliku za širenje i decentralizaciju protesta i da mu pruži trajnu moć. Ipak, bez mesta za okupljanje, demonstrantima će biti teže da međusobno komuniciraju u velikom broju.

Vođe pokreta su u utorak veći deo dana provele okupljajući se u malim grupama na raznim mestima u gradu – u podrumima crkava, na gradskim trgovima i uglovima ulica, izlažući planove SMS porukama i elektronskom poštom.

Agresivna racija deluje kao preokret u odnosu grada prema protestu. Blumberg je nedelju dana ranije privatno rekao grupi direktora i novinara da misli da su navodi o problemima u parku preuveličani i ne zahtevaju trenutnu akciju.