Veći PDV naredne godine?

PinterestFacebookTwitterShare

Kako sada stvari stoje, izgledi da stopa PDV tokom 2012. bude povećana, prilično su veliki, a ekonomski razlozi za tu meru sada se čine srazmerno uverljivi, piše dnevni list Danas.

Ideju da se oporezivanje potrošnje poveća, a oporezivanje zarada smanji, zastupala je i bivša ministarka finansija Diana Dragutinović, ali nije za to dobila političku podršku. „Ja sam jedan od velikih zagovornika tog pravca poreske reforme, jer to podržava novi model privrednog razvoja“, rekao je Nikola Altiparmarkov, član Fiskalnog saveta Republike Srbije.
 
“Nerazumni nameti na rad zaslužni su za 200.000, odnosno po Anketi o radnoj snazi čak 400.000 izgubljenih radnih mesta, i za prelazak radne snage u sivu zonu . Ovaj trend, od koga nepodnošljive udarce trpe mala i srednja preduzeća, mora da se zaustavi smanjenjem nameta na rad i bar privremenim povećanjem PDV”, rekao je i Saša Radulović, konsultant Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

Ideja o povećanju PDV-a kao rešenju za privredne probleme u Srbiji, juče razmatrana za okruglim stolom „Šta treba uraditi za srpsku ekonomiju tokom mandata nove Vlade“, koji je organizovala Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Oko eventualnog povećanja i naplate PDV postoje i druge kontroverze. Primera radi, primedbe zbog naplate PDV po fakturisanom prometu, a ne po naplati robe ili usluge koja sledi za šest ili 12 meseci ili nikada, nisu naišle na pozitivan odgovor države.
 
Iako je čak i Narodna banka Srbije u jednom nedavnom saopštenju predložila da se razmotri mogućnost promene ove prakse, a ministar ekonomije Nebojša Ćirić u razgovoru sa Unijom poslodavaca izneo da je ministarstvo kome je na čelu predložilo da se PDV po naplati posla naplaćuje malim i srednjim preduzećima, Ministarstvo finansija je, po njegovim rečima, taj predlog odbilo.
 
I najzad, saveti koji Srbiji stižu iz Evrope i od međunarodnih finansijskih institucija u pogledu toga da li bi trebalo da se osloni na inostranu (izvoz) ili domaću potrošnju kontroverzni su. Najave nove recesije u Evropi im daju i novu dimenziju.