Za tri godine u Beogradu asfaltirana 762 kilometra puteva

PinterestFacebookTwitterShare

U Beogradu su u poslednje tri godine asfaltirana 762 kilometra puteva. Prvi put asfaltirano je 669 ulica dužine 454 kilometra, dok je 308 kilometara puteva obnovljeno i po drugi put dobilo asfalt. Za ovu značajnu investiciju iz prestoničke kase izdvojeno je 100 miliona evra, a gradska vlast obećava da će do sredine sledeće godine asfaltirati još najmanje 500 kilometara puteva.

Gradonačelnik Dragan Đilas obišao je juče radove na asfaltiranju deonice puta Lazarevac-Čibutkovica i najavio da će u narednom periodu svaka opština imati asfalt, jer je cilj da se Beograd ravnomerno razvija.
 
Asfaltirani putevi su nešto što se danas podrazumeva, to je osnova normalnog života i nastavićemo sa ovom dinamikom sve dok ne obezbedimo kvalitetan kolovoz u svim opštinama. U Beogradu je za tri i po godine prvi put asfaltirano na stotine kilometara ulica, što je za ovaj period veliki uspeh. Većina tih deonica nije u centralnim gradskim opštinama i to pokazuje da se trudimo da se grad ravnomerno razvija, koliko je to moguće, rekao Đilas.

Deonica Lazarevac-Čibutkovica, koja se trenutno gradi, duga je šest i po kilometara, a trenutno je u toku asfaltiranje saobraćajnice na potezu do mosta na reci Grabovici, dužine 3.900 metara.

Milutin Štrbić, generalni direktor JKP “Beograd put”, istakao je da će novi put povezati Lazarevac sa Čibutkovicom i dalje preko Dudovice izaći na Ibarsku magistralu.

Ovo je potpuno nova trasa, a skraćuje vezu između Ibarske magistrale, na ulazu u Lazarevac, i pozicije gde se ponovo izlazi na tu magistralu, za ukupno osam kilometara. U ovoj sezoni završićemo prva četiri kilometra do mosta, sada ugovaramo i rekonstrukciju tog mosta, a radove na preostalom delu nastavljamo na proleće, precizirao ja Štrbić.

Deonica u Čibutkovici bila je u veoma lošem stanju i put je bio prohodan samo u letnjem periodu. Kolovoz je delom od kamena i šljunka, a delom zemljan. Nisu postojale ni saobraćajna signalizacija ni oprema.
 
Za narednu godinu planiran je nastavak radova u dužini od 2.600 metara, a u fazi izrade projektne dokumentacije jeste nastavak deonice do Dudovice, u dužini od 4,5 kilometara, čime će se uspostaviti planirana veza između Lazarevca i Dudovice.
 
U Lazarevcu su od 2008. godine asfaltirane 22 ulice, ukupne dužine 28 kilometara, od čega je 15 ulica dobilo prvi asfalt. Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada, najavio je da će do kraja godine u Lazarevcu biti asfaltirano još 16 ulica ukupne dužine 11 kilometara, za šta će biti izdvojeno više od milion evra.