Rusija ostvarila suficit

PinterestFacebookTwitterShare

Rusija bi ovu godinu mogla da završi sa budžetskim suficitom od 0,3 procenata bruto domaćeg proizvoda, što je oko tri milijarde dolara, najavila je zamenica ruskog ministra finansija Tatjana Nesterenko.
 
Budžetski suficit je moguć zahvaljujući rastu očekivanih prihoda, kao i značajnoj uštedi budžetskih sredstava, prenela je agencija RIA Novosti. Vlada je uspela da obezbedi ekstra prihode od 78 do 80 milijardi rubalja, dok su rashodi smanjeni za 50 do 60 milijardi rubalja, rekla je Nesterenko.
 
Ovogodišnji budžetski deficit Rusije je početkom oktobra procenjivan na 29,9 milijardi rubalja (nešto manje od milijardu dolara) ili oko 0,1 odsto BDP. Ministarstvo finansija je budžetske prihode prognoziralo na 11,068 biliona rubalja, a rashode na 11,096 biliona rubalja.
 
U prvom polugodju 2011. godine ministarstvo finansija je fiksiralo budžetski suficit u visini 2,9 procenta BDP, a tadašnji ministar finansija Aleksej Kudrin je ukazao da će Rusija uspeti da obezbedi bezdeficitaran budžet već ove godine.
 
Ruski premijer Vladimir Putin je početkom septembra potrvdio da će budžet 2011. godne “najverovatnije” biti iznivelisan, dok je vlada imala plan da ostvari bezdeficitaran budžet do 2015. godine.

Tempo rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Rusije je prema preliminarnim podacima ruske Službe za statistiku ubrzan u trećem ovogodišnjem kvartalu na 4,8 odsto sa 3,4 odsto u drugom tromesečju. Rast BDP u celoj 2011. godini rusko ministarstvo za ekonomski razvoj procenjuje na 4,1 odsto.