Italijani vrše pritisak na EPCG za veće cene struje

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici Vlade i italijanskog A2A dogovorili su se da se ubrza plaćanje dugova za struju državnih institucija i opština, da Elektroprivreda hitno bude oslobođena dugovanja Kominata aluminijuma i da se što pre usaglasi aneks ugovora za EPCG.

Italijanski partner u EPCG gubi strpljenje zbog KAP-a koji duguje preko 32 miliona eura, i zaključeno je da se problem sa tim potrošačem hitno dugoročno mora rešiti. Moguće preko novog partnera za Kombinat.


Pominjane su nepovoljne cene struje, otežana naplata dugovanja građana, opština i javnih preduzeća…

“Vijestima” je to rečeno nakon jučerašnjeg sastanka premijera Igora Lukšića i ministara finansija i ekonomije Milorada Katnića i Vladimira Kavarića sa generalnim direktorom A2A Renatom Ravanelijem i članom Odbora direktora EPCG Maurom Miljom.
 
“U delu razgovora o faktorima koji nepovoljno utiču na poslovanje EPCG – rastu uvoznih cena, neurednom plaćanju dugova, kao i visini cena struje, premijer je ukazao na spremnost Vlade da u predstojećem periodu sprovede mere na njihovom prevazilaženju. To pre svega u delu koji se tiče dugova javnog sektora na državnom i lokalnom nivou i obezbeđenju uslova za stabilno poslovanje crnogorske kompanije”, zvanično su saopštili iz kabineta predsednika Vlade.

A2A je nezadovoljan cenama struje, posebno aprilskim padom tarifa, tvrdeći da to, uz lošu naplatu dugovanja i drastično skuplji uvoz od troška koji je Agencija za energetiku odobrila da se “prebije” preko aktuelnih cena, doprinosi gubitku u poslovanju.