Rast zaliha u SAD spustio cenu nafte ispod 99 dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Sirova nafta je danas, na azijskom tržištu, pojeftinila ispod 99 dolara za barel posle objavljivanja izveštaja da su američke zalihe te sirovine prošle sedmice neočekivano povećane, što govori o padu tražnje.

Nafta za orijentacionu isporuku u decembru je u elektronskom poslovanju na Njujorškom merkantilnom tržištu bila u padu 70 centi i ugovarana je po 98,67 dolara za barel, pošto je sinoć u Njujorku zaključena na 99,37 dolara, 1,23 dolara skuplje nego prethodnog dana.

Marka “brent” za isporuku u januaru na londonskoj berzi sirovina ICE oslabila je 67 centi, na 111,51 dolar za barel, prenela je agencija AP.

Američki Institut za petrolej je kasno sinoć objavio izveštaj koji govori da su američke zalihe sirove nafte prošle sedmice povećane za 1,3 miliona barela, dok su analitičari prognozirali smanjenje za 2,6 miliona barela.

Američka Uprava za energetske informacije u ministarsvu energetike SAD objaviće svoj nedeljni izveštaj o zalihama nafte danas kasnije.

Sirova nafta je znatno poskupela u odnosu na nivo od 75 dolara za barel, zabeležen početkom oktobra, podstaknuta rastućim optimizmom investitora da će američka ekonomija ove godine izbeći recesiju.

“Usmerenje na tržištu je čvrsto ka uzlaznoj putanji. I dalje očekujemo poskupljenje na teritoriju od 100 do 102 dolara za barel, možda već u sredu”, saopštila je konsultantska firma za energetiku “Riterbuš end asošijets”.