NBS:Očekuje se pojeftinjenje kredita u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

U Narodnoj banci Srbije očekuju da će krediti u zemlji pojeftiniti, delom zbog smanjenja referentne kamatne stope NBS, ali i nešto bolje pozicije premije rizika zemlje u odnosu na države u okruženju.

Referentna kamatna stopa će se snižavati i u narednom periodu, najavio je danas viceguverner NBS Bojan Marković na konferenciji za novinare. NBS je u proteklih šest meseci snižavala referentnu kamatnu stopu u više navrata, za ukupno 2,5 procentnih poena, na 10 odsto, koliko trenutno iznosi.

Marković je istakao da na to koliko će pojeftiniti kredit utiču tri faktora – referentna kamatna stopa, rizik zemlje, ali i pouzdanost zajmoprimca.

“Ne znači da će kamatne stope biti smanjene za svakog pojedinca”, rekao je Marković i naveo da je NBS u nešto boljoj poziciji nego druge zemlje, jer su kamate u Srbiji inače dosta visoke, pa je zato njen prostor za monetarnu intervenciju
znatno veći.

Odgovarajući na pitanja novinara kako očekuje da kreditni plasmani rastu, ako udeo problematičnih zajmova u ukupnom portfoliju banka iznosi 18,8 odsto, Marković je odgovorio da treba videti kakva je struktura tih zajmova.

Naime, veliki deo tih pozajmica vodi se u knjigama za preduzeća koja su u stečaju ili likvidaciji, pa treba naći rešenja da se otpišu ti dugovi, koji nisu odraz trenutnog stanja, kazao je Marković.

U NBS su podsetili da je Srbija u mnogo boljoj situaciji od drugih zemalja u okruženju, navodeći podatak da je od 2008. do juna 2011. veći rast učešća problematičnih kredita bio u Bugarskoj 11 odsto, Mađarskoj 9,4, Sloveniji 9,9, dok je u Srbiji taj rast iznosio 7,4 odsto.

U NBS su podsetili da je premija rizika zemlje 513 baznih poena i da ima tendenciju sporijeg rasta nego u zemljama u okruženju, odnosno nalazi se oko nivoa na kojem su Hrvatska i Mađarska.