NBS: Unikredit ostaje u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Viceguverner NBS Bojan Marković izjavio je da nema najava da će italijanska Unikredit banka zatvoriti svoje filijale u Srbiji, niti se to očekuje.

„Profitabilne podružnice banke se neće zatvarati – a takve jesu u Srbiji“, rekao je on, dodajući da je Unikredit, kao i sve ostale banke u Srbiji, posebno pravno lice koje nije odgovorno za obaveze koje ima njegova matična banka.
 
“Nema najava da neko pokušava da proda tu banku”, rekao je Marković. Prema izveštaju NBS o poslovanju banaka u Srbiji u prvoj polovini ove godine, Unikredit banka bila je druga po profitabilnosti, sa dobitkom pre oporezivanja od 3,1 milijardi dinara.
 
Italijanska Unikredit banka saopštila je da nastavlja da snažno posluje u Srbiji, navodeći da je neto profit za devet meseci porastao za 35 odstou poredjenju sa istim periodom prethodne godine i dostigao iznos od 3,98 milijardi dinara.
 
Prema pisanju medija italijanska Unikredit grupa, najavila je moguće ukidanje podružnice u Londonu zbog negativnih efekata ekonomske krize. To je izazvalo niz pitanja i o sudbini podružnica u 22 zemlje u kojima Unikredit banka posluje. U saopštenju “Unikredita” navedeno je da će u Italiji do 2015. broj zaposlenih biti smanjen za 5.200, što iznosi oko 12 odsto ukupne radne snage te banke u njenoj matičnoj državi.

Agencija za kreditne rejtinge Mudis, uzela je kreditni rejting italjanskog bankarskog diva Unikredit grupe “A2/C-” u razmatranje zbog mogućeg sniženja, ističući da su ih na takav potez podstakli rezultati poslovanja banke u trećem tromesečju.
 
Rezultati UniCredita objavljeni 14. novembra pokazali su neto gubitak u trećem tromesečju u visini 10,6 milijardi evra, navodi se u saopštenju Mudisa.
 
U banci su kao glavni razlog gubitka u poslovanju naveli otpis goodwilla (razlika između tržišne i računovodstvene vrednosti preduzeća) i druge imovine u iznosu od 10,2 milijarde evra, a smanjena joj je i operativna dobit zbog gubitaka od trgovanja i većih rezervacija za gubitke po nenaplativim zajmovima, navodi agencija, pojašnjavajući razloge najnovije odluke. U Mudisu takođe napominju da su na razmatranje radi mogućeg sniženja stavljeni i rejtinzi ogranaka Unikredita.

Izvršni direktor Unikredita, Frederiko Giconi kaže isključio je mogućnost da banka postane predmet preuzimanja od strane neke druge banke, bez obzira na to što je tržišna kapitalizacija Unikredita smanjena za 14 milijardi evra. “Mi smo sistemski važna banka i sumnjam da bi u postojećim uslovima iko razmišljao o stvaranju još veće banke”, pojasnio je Giconi.