Povećana koncentracija zagađujućih materija nad Beogradom

PinterestFacebookTwitterShare

U vazduhu nad Beogradom tokom poslednja tri dana zabeležene povećane koncentracije zagađujućih materija, koje nisu opasne po zdravlje, kažu iz Gradskog zavoda.
 
Kako je saopšteno iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, povećana koncentracija štetnih materija beleži se pre podne od sedam do 10 časova, kao i od 19 do 22 sata.
 
Direktora Zavoda za javno zdravlje Beograd Snežana Matić-Besarabić objasnila da je u pitanju povećana koncentracija čestica koje se zadržavaju u okolini disajnih organa, pa mogu da izazovu alergijske manifestacije i razne iritacije kod osetljivih osoba, dece, starijih i obolelih od respiratornih bolesti. Ona je ukazala i na to da su te suspendovane čestice problem svih velikih evropskih gradova, ne samo u Beogradu.

Razlozi povećane koncentarcija zagađujućih materija su pre svega meteorološki uslovi, koji su u poslednja tri dana proizveli efekat stanja “inverzije” što znači stabilno stanje atmosefere sa niskim jutarnjim i večernjim tempereturama i visoki atmosferski pritisak bez vetra, navela je Besarabićeva.

Ona je dodala i da zagađenju doprinosi nagomilavanje štetnih čestica koje se ispuštaju iz velikih kotlarnica i individualnih ložišta, kojih na teritoriji grada ima preko 140.000, kao i izduvni gasovi u saobraćaju.