Saudi Telecom kao četvrti operater u Crnoj Gori?

PinterestFacebookTwitterShare

Najveći bliskoistočni operater mobilne telefonije Saudi Telecom namerava da uđe na crnogorsko tržište, čime bi se toj kompaniji širom otvorila vrata Balkana. Saudi Telecom, s godišnjim prihodom od 13,8 milijardi dolara, preko jedne od svojih firmi ćerki inicirao je tender za četvrtog mobilnog operatera u Crnoj Gori i otkupio tendersku dokumentaciju.
 
Za Saudijce to nije ulaznica samo na crnogorsko tržište već za ceo Balkan na kojem trenutno dominiraju Deutsche Telekom i Telekom Austria, u Hrvatskoj prisutni preko Hrvatskog Telekoma i Vipneta. Arapska kompanija, uz to, kroz svoje je ćerke firme većinski vlasnik najvećeg turskog operatera Turk Telekoma koji u svom izveštaju za 2010. takođe naglašava želju da postane regionalni igrač.
 
Branko Kovijanić, član saveta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku delatnost Crne Gore kaže da će javni konkurs za 2G i 3G licence, u kojem se od novog operatera traži naknada od 1,3 miliona evra, biti zaključen 15. decembra.  “Za sada znamo da je kompanija Mobile Intelligence Solutions, članica Saudi Telecom grupe, preuzela dokumentaciju sa konkursa. Da li je to učinio još neko ne znam, ali se govorilo da interesa ima više”, kaže Kovijanić.
 
Prema informacijama iz branše novi globalni telekom igrač dobro je tempirao trenutak ulaska u region, jer sve države traže nove investitore i to posebno u telekomunikacije. Branko Kovijanić iz crnogorskog regulatora kaže da im je saudijska kompanija Mobile Intelligence Solutions pre četiri meseca zvanično izrazila interes nakon čega su zakonski bili obavezni raspisati konkurs.
 
“Crna Gora ima 600.000 stanovnika i 1,2 miliona mobilnih priključaka i teško je reći ima li prostora za četvrtog igrača, pored m: tela, Telenora i T-Mobilea, ali da ste me pre tri godine pitali ima li prostora za trećeg igrača, rekao bi da nema”, ističe Kovijanić. Dodaje da je danas jasno da je ulazak tog novog igrača bio pun pogodak i da je tržišna utakmica znatno bolja.
 
Crnogorski mediji navode da arapski operater želi da uloži 100 miliona evra te zbog visoke profitabilnosti mobilnog tržišta, iznad 200 miliona evra godišnje, očekuje povrat ulaganja u nekoliko godina.