Tribunal izdao nalog za hapšenje Florans Artman

PinterestFacebookTwitterShare

Međunarodni tribunal u Hagu je danas izdao nalog za hapšenje Florans Artman, bivše predstavnice svoje glavne tužiteljke, da bi bila upućena na izdržavanje kazne od sedam dana zatvora.
 
Artman je prvobitno, zbog nepoštovanja suda, kažnjena novčanom kaznom od 7.000 evra, ali je nije platila, te je su danas tu kaznu pretvori u zatvorsku.
 
Artmanova je ignorisala dve naredbe suda da do 25. oktobra plati globu od 7.000 evra. Žalbeno veće Tribunala je nalog za hapšenje uputilo vlastima Francuske čija je Artman državljanka.
 
Sud je Artmanovu 2009. proglasio krivom za nepoštovanje suda i osudio na globu od 7.000 evra jer je objavila dve poverljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića.
 
Prvostepenu presudu je ove godine potvrdilo Apelaciono veće, odbacivši žalbu Artman koja je od 2000. do 2006. bila predstavnica za štampu tadašnje glavne tužiteljke Tribunala Karle Del Ponte.
 
Pošto Artan nije platila globu u dve rate do kraja avgusta što je bio roku određen presudom, žalbeno veće Tribunala joj je 12. oktobra naložilo da kaznu plati do 25. oktobra ili, ako to ne učini, da do 26. oktobra obavesti sud o razlozima. Ona se, međutim, oglušila i o to naređenje suda.
 
Artman je, umesto toga, uputila dva pisma predsedniku Tribunala Patriku Robinsonu, tvrdeći da ne može da plati kaznu, uz podsećanje da je sud, tokom postupka protiv nje 2008. godine, prihvatio da ona nema novca ni za odbranu. Tim pismima, Artman je, međutim, obavestila Tribunal da su “osobe koje su je podržavale” prikupile novac za globu i uplatile ga na račun u jednoj francuskoj banci.
 
Artman je poručila da Tribunal može sam podići novac sa tog računa za kaznu. Tribunal je, s druge strane, insistirao da Artman sama, na propisan način, uplati novčanu kaznu sudu, što ona nije učinila.