Srbijagas: U ponedeljak sastanak sa potpredsednikom Gasproma

PinterestFacebookTwitterShare

Rukovodstvo Srbijagasa će u ponedeljak sa potpredsednikom Gasproma Aleksejem Milerom, koji dolazi u posetu Srbiji, razgovarati o mogućnosti sklapanja dugoročnog ugovora o snabdevanju Srbije ruskim gasom, čija cena bi mogla biti jeftinija za oko 10 odsto, izjavio je danas za Tanjug izvršni direktor za razvoj u Srbijagasu Miroslav Malobabić.
 
Ističući da bi taj dugoročni ugovor mogao biti sklopljen na 10 godina, Malobabić je objasnio da bi on trebalo da omogući da Srbija dobije gas po nižim cenama od sadašnjih.

Računa se da bi cene mogle biti niže za oko 10 odsto, ali to je još stvar pregovora, rekao je on.
 
Jedna od glavnih tema razgovora sa Milerom biće i izgradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju, modernizacija podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor i izgradnja gasnih elektrana u našoj zemlji, kazao je Malobabić. On je istakao da se očekuje da Miler obiđe i NIS, koji je u većinskom vlasništvu Gaspromnjefta, podzemno skladište gasa Banatski Dvor i da razgovara sa članovima Vlade Srbije o sveukupnoj energetskoj saradnji.

Malobabić je kazao da je Srbijagas počeo razgovore sa mađarskim transporterom za gas FRG o mogućnosti smanjenja tranzitnih troškova za gas koji iz Rusije kroz Mađarsku stiže u Srbiju.

“Sve su naznake da će doći do pozitivnog dogovora sa Mađarima”, ocenio je Malobabić i dodao da je sledećih mesec dana ključno za te pregovore.

Ugovor o transportu gasa za Srbiju kroz Mađarsku je nepovoljan u odnosu na druge slične ugovore koji postoje u EU i “tu ima elemenata koji nisu održivi na duži rok unutar pravila evropske zajednice”, kazao je on. Malobabić je ocenio da bi dobro došla i pomoć ruskog partnera Gasproma srpskoj strani kako bi taj problem uspešno bio rešen.

Srbijagas planira da pokrene arbitražni postupak u evropskim sudovima ukoliko ne uspeju dogovori sa mađarskim transporterom za gas, najavio je on i podsetio da je aktuelni ugovor o tranzitu gasa kroz Mađarsku potpisan 1998. i da je njegov rok važenja 20 godina, odnosno da bi redovno trebalo da istekne tek 2018.