Tržište tovljenika stabilno, očekuje se pad cene

PinterestFacebookTwitterShare

Tržište stoke i stočne hrane u Srbiji trenutno je stabilno, a očekuje se da će posle sezonskog poskupljenja uoči novogodišnjih praznika, cena tovne junadi, svinja i prasadi opasti u proseku za 10 odsto, izjavio je danas za Tanjug Vojislav Stanković iz Privredne komore Srbije.
“Na tržištu stočarskih proizvoda ništa se spektakularno ne dešava po pitanju cena, ponuda je veća od tražnje… Cena stočne hrane je takođe stabilna”, kazao je Stanković, koji je savetnik predsednika PKS za poljoprivredu.

Cena teladi se, u zavisnosti od toga da li su muška ili ženska, u proseku kreće između 270 i 350 dinara po kilogramu, tovna junad koštaju od 190 do 210 dinara po kilogramu, naveo je on.

Stanković je rekao da je cena tovnih svinja nešto niža jer je ponuda prasadi i tovljenika na stočnim pijacama veća, dodajući da prasad koštaju od 150 do 160 dinara za kilogram, a tovne svinje oko 150 dinara po kilogramu.

Interesovanje za kupovinu jagnjadi je veće, dok je ponuda slaba, a cena iznosi do 220 dinara po kilogramu žive mere, dodao je on.

Stanković je ukazao i da je cena stočne hrane takođe stabilna, dodajući da je došlo do određenog poskupljenja pšenice, koja se takođe jednim delom koristi i za stočnu hranu, i to zbog informacije da je do sada u Srbiji hlebnim žitom zasejano svega 400.000 hektara.

Cena kilograma pšenice iznosi 18 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV), odnosno 19,39 sa PDV, što će “verovatno sprečiti korišćenje pšenice za stočnu hranu”, naveo je on. Cena kukuruza je “stabilna i mirna” iznosi 15,50 dinara po kilogramu bez PDV-a, odnosno 16,74 sa PDV-om, kazao je Stanković, dodajući da proizvođaci “nisu radi da prodaju” kukuruz, jer u februaru i martu očekuju veće cene, zbog čega se u pojedinim regionima Srbije beleži i nestašica u ponudi kukuruza. Cena sojine sačme je nešto niza, i sa sadržajem proteina od 44 odsto prodaje se po ceni od 35,20 dinara, što je oko jedan odsto niže u odnosu na prethodnu nedelju, a suncokretova sačma sa 33 odsto proteina košta oko 13,16 dinara, što je za dva odsto jeftinije nego prošle nedelje, kazao je on.

Za sada stočari rade sa domaćim proteinskim hranivima, domaćom sojinom i suncokretovom sačmom, rekao je on, ukazujući da tržište više reaguju u odnosu na ponudu i tražnju, a manje na niže cene sojine sačme, do koje je došlo zbog ukidanja dažbina na njen uvoz.

“Međutim, u perspektivi treba očekivati dalji pad cena prasadi i svinja za tov, jer će i cena kukuruza biti stabilna barem do februara, marta”, rekao je Stanković.

On je ukazao i da je svinjokolj koji je u toku redovna pojava u drugoj polovini novembra, kada se završava turnus u tovu i stižu za klanje svinje koje su dostigle težinu od 110 do 120 kilograma.