Gasprom vlasnik dela Progresa

PinterestFacebookTwitterShare

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da bi ruski Gasprom mogao da postane suvlasnik beogradske firme Progres.
 
Gasprom bi preuzeo deo Progresa u zamenu za poravnanje starog duga od 30 miliona dolara. Bajatović je kazao da bi, pored vlasničkog udela u Progresu, Gasprom za poravnanje duga trebalo da dobije i poslovnu zgradu u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.
 
“Progres je bivša firma Mirka Marjanovića, država je u njoj većinski vlasnik, mi iz tog perioda imamo stari dug od 30 miliona dolara. Naša ideja je da ‘se menjamo’ – da Gasprom dobije udeo u Progresu i uzme tu zgradu, a Srbijagas će, uz pomoć države, da ‘ispegla’ taj stari dug”, kazao je Bajatović.
 
Bajatović je, za Novi magazin, dodao i da je u zgradi u Knez Mihailovoj firma “Progres gas trejding” koja se “u vreme Marjanovića” bavila uvozom gasa, a sada ju je preuzeo Srbijagas koji preko nje izvozi u Rusiju seme, smrznuto povrće i sušeno voće. On je najavio da Srbijagas planira da pruzme luku Azotare u Pančevu jer je za kupovinu tečnog naftnog gasa koji se uvozi brodovima, potrebno u Pančevu napraviti terminal za regasifikaciju što košta 80 miliona dolara. 

“Mi planiramo da to uradimo i zato će Srbijagas preuzeti luku Azotare u Pančevu. U perspektivi, od četiri moguće gasne centrale kogenerativnog tipa, dve će biti u Beogradu, a jedna u Pančevu”, kazao je Bajatović.