Država kupuje 50 hiljada tona kukuruza

PinterestFacebookTwitterShare

Vlada Srbije dala je saglasnost za kupovinu 50 000 tona merkantilnog kukuruza od poljoprivrednika i zemljoradničkih zadruga po ceni od 18 dinara (nešto više od 0,17 evra) za kilogram.
 
“Vlada je dala saglasnost da Republička direkcija za robne rezrve kupi od paora i zadruga do 50 000 tona merkantilnog kukuruza ovogodišnjeg roda kako bi se povećao nivo zaliha robnih rezervi, ali i pomogla primarna poljoprivredna proizvodnja”, rekao je ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Srbije Dušan Petrović za novosadski “Dnevnik”.
 
On je dodao da će novac za kupovinu kukuruza biti obezbijeđen iz ovogodišnjeg budžeta Srbije.
 
“Novac za kupovinu kukuruza biće obezbeđen iz budžeta Srbija, a Direkcija za robne rezerve platiće ga u roku od sedam dana od dostavljanja kompletne dokumentacije. Kukuruz će od paora i zadruga biti kupovan putem novosadske Produktne berze”, naveo je Petrović.
 
Cena od 18 dinara, koliko će država plaćati kukuruz, veća je od tržišne cene, jer je prošle nedelje cena ove žitarice na novosadskoj Produktnoj berzi iznosila 16,74 dinara (oko 0,16 evra).
 
Kukuruz po povoljnoj cijeni biće kupovan samo od paora čija su poljoprivredna gazdinstva uredno registrovana, kao i od zemljoradničkih zadruga.Minimalna količina kukuruza koji će se kupovati od nosilaca registrovanih poljoprivrednih gazdinstava je deset tona, a maksimalna 100 tona.
 
Kad su u pitanju zemljoradničke zadruge, država će kupovati do 150 tona kukuruza. Ovakav model kupovine žitarica od poljoprivrednika i zadruga istovetan je onom po kom je država kupovala ovogodišnju pšenicu.
 
U Srbiji je setva kukuruza ove godine obavljena na oko 1 260 000 hektara, od čega je 41,74 odsto bilo zasijano na području centralne Srbije, a 58,26 odsto u Vojvodini.