Rusija negira dogovor sa Ukrajinom o ceni gasa

PinterestFacebookTwitterShare

Zvanična Moskva demantovala je informacije da je sa Kijevom dogovorila novu cenu gasa čije je sniženje krajnje važno za ukrajinsku ekonomiju visokozavisnu od izvoza.

Predstavnik za štampu ruskog premijera Vladimira Putina, Dmitrij Peskov je izjavio da se pregovori sa Kijevom nastavljaju, odbijajući dalje komentare.

“Dok se ne dogovorimo i ne potpišemo obavezujuće sporazume ne možemo ništa da komenatrišemo”, rekao je Peskov za agenciju Rojters.

Agencija Interfaks-Ukrajina je ranije citirala izvor u ukrajinskoj vladi, prema kome “postoji dogovor o novoj ceni gasa”.

Predstavnik ruskog “Gasproma” Sergej Kuprijanov je takođe izjavio da je “još rano govoriti o potpisivanju konačnih dokumenata”.

Ukrajinski premijer Nikolaj Azarov je juče istakao da Ukrajina računa na uštedu oko šest milijardi dolara godišnje zahvaljujući reviziji gasnih ugovora sa Rusijom. “Čim se dogovorimo oko cene gasa imaćemo uštedu od, grubo govoreći, 500 miliona dolara mesečno, što je šest milijardi dolara godišnje”, rekao je Azarov.

Ranije je kompanija “Naftogas Ukrajine” saopštila da je za isporučen gas u oktobru ruskom “Gasrpomu” isplatila 1,004 milijarde dolara.

U trećem ovogodišnjem kvartalu Ukrajina je hiljadu kubnih metara ruskog gasa plaćala oko 354 dolara, u drugom 297 dolara, a u prvom 264. Prema ugovorima koji su još uvek na snazi, od januara 2012. godine cena gasa za Ukrajinu bi mogla da skoči na 456 dolara, računajući popust od 100 dolara koji je Moskva odobrila Kijevu u aprilu 2010. godine u zamenu za produženje stacioniranja Crnomorske flote na Krimu.

Ranije su predstavnici ukrajinske vlade izjavili da pokušavaju da spuste cenu ruskog gasa u narednim godinama na ispod 300 dolara za hiljadu kubnih metara.

U nadi da će uspeti da revidira cene gasa, ukrajinska vlada je odbila da ispuni obaveze u okviru programa Međunarodnog monetarnog fonda i povisi cene gasa na domaćem tržištu.

Vrhovna rada (ukrajinski parlament) takođe je odlučila da sačeka sa usvajenjem državnog budžeta za 2012. godinu sve dok se ne odredi nova cena goriva od koje zavisi i visina subvencija.