Širenje energetskog partnerstva Rusije i Nemačke

PinterestFacebookTwitterShare

Rusija i Nemačka bi morale da proširuju energetsko partnerstvo izjavio je ruski premijer Vladimir Putin, imajući u vidu planiranu modernizaciju ruskog sirovinsko-energetskog kompleksa.

“Smatram da je neophodno proširenje energetskog partnerstva posebno zbog planova modrnizacije ruskog energetskog kompleksa”, rekao je on na sastanku sa predstavnicima nemačkih poslovnih krugova u Moskvi.

Partnerstvo dve zemlje je posebno aktuelno nakon što je Nemačka odlučila da se postepeno povuče iz nuklearne energetike.

Pred Rusijom i Nemačkom se otvaraju nove mogućnosti za saradnju u izgradnji ekološki čistih energetskih kapaciteta kao što su elektrane na gas, s tim što su ruske kompanije spremne da na tom polju uspostave tesnu saradnju sa nemačkim partnerima.

Među aktuelne pravce saradnje, Putin je izdvojio energetsku efikasnost i korišćenje obnovljivih energetskih izvora. Razvojem tih pravaca istovremeno se rešavaju dva zadatka – očuvanje ekologije i stimulisanje tehnološke modernizacije industrije, komunalno-stambene privrede.

Na sastanku sa nemačkim biznismenima Putin je takođe istakao da bi robna razmena Rusije i Nemačke u 2011. godini mogla da premaši 70 milijardi dolara, prenela je agencija RIA Novosti. U isto vreme ruski premijer je konstatovao da Nemačka više nije najveći ruski spoljnotrgovinski partner, ustupivši prvo mesto Kini, sa kojom će Rusija ove godine imati razmenu na nivou 80-90 milijardi dolara.

U 80 ruskih regija posluje 4.600 predstavnika nemačkih firmi, dok je ruski biznis u Nemačkoj mnogo slabije zastupljen. Na teritoriji Nemačke posluje tek 620 ruskih preduzeća.