Bajec: Srbija ne sme da povećava spoljni dug

PinterestFacebookTwitterShare

Ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec upozorio je sinoć  da Srbija ne sme da povećava spoljni dug iznad 45 odsto bruto domaćeg proizvoda, jer bi na taj način dovela u pitanje kredibilitet zemlje i odbacio kao neosnovane špekulacije da Vlada razmišlja o povećanju stope poreza na dodatu vrednost (PDV).
 
Bajec je predočio da samo ove godine Srbija za otplatu spoljnog duga mora da izdvoji oko 400 miliona evra.

Odgovarajući na pitanje ko će štedeti, imajući u vidu dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o smanjenju javne potrošnje, Bajec je televiziji B92 rekao da će to konkretno značiti da će država kupiti manje roba i usluga u 2012. godini, koje nisu neophodne i naglasio da se to ne odnosi na potrošnju građana i njihove plate i penzije.
 
Komentarišući makroekonomske pokazatelje, Bajec je rekao da većina pokazatelja kao što je rast BDP-a, inflacija, rast izvoza industrijske proizvodnje… nisu toliko loši, ali je najveći problem visoka stopa nezaposlenosti u Srbiji. Bajec je naglasio da je pred talasom nove ekonomske krize, za Srbiju izuzetno važno da NBS ima solidne devizne rezerve, da su banke dobro kapitalizovane i da imamo aranžman s MMF-om.

Odgovarajući na pitanje ko garantuje da se neće trošiti više novca u predstojećoj izbornoj kampanji u Srbiji, Bajec je podsetio da će budžet za narednu godinu biti rađen u saradnji s MMF-om i u skladu s usvojenim fiskalnim pravilima, naglašavajući da taj dogovor i usvojene propise Srbija ne sme da prekrši, jer će u suprotnom narušiti svoj kredibilitet kao država.

“Ova vlada sigurno neće povećavati porez na dodatu vrednost“, naglasio je Bajec, odgovarajući na pitanje da li će to biti dodatni izvor prihoda za budžet u 2012. godini i nagovestio da će se ići na ozbiljno smanjenje poreskih dažbina privredi.