Pušteno u rad prvo postrojenje u BiH za proizvodnju bio-gasa iz stajnjaka

U okviru aleksandrovačke zemljoradničke zadruge “Livač” u rad je pušteno prvo postrojenje u BiH za proizvodnju bio-gasa iz stajnjaka, što će omogućiti proizvodnju struje iz te mase.


U novoizgrađno postrojenje “Bioplin Aleksandrovac”, koje će na godišnjem nivou proizvoditi 290.000 kilovat-časova struje i 560.000 kilovat-časova toplotne energije, Savezna fondacija za životnu sredinu Nemačke i “Caritas” uložili su 250.000 evra.

Svečanim presecanjem trake pogone su otvorili Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, Franjo Komarica, banjalučki biskup, i Verner Vamhof, zamjenik glavnog sekretara nemačke Savezne fondacije za životnu sredinu iz Osnaburka.

“Iako proizvodnja bio-plina neće značajnije izmeniti situaciju u oblasti elektroprivrede u zemlji, Zadruga ‘Livač’ je uspela da instalira princip koji sada prvi put u BiH funkcioniše”, rekao je Miljenko Aničić, direktor banjalučkog “Caritasa”.

On je rekao da je izgradnja ovog postrojenja najbolji mogući način korištenja energetskog potencijala, te da će čim bio-gas postrojenje počne da radi punim kapacitetom proizvoditi više električne energije nego što farma “Livač” može da potroši.

Iz Zadruge “Livač” su istakli da, nažalost, trenutni zakonski okviri ne dozvoljavaju decentralizovano ubacivanje električne energije iz manjih kapaciteta u javnu mrežu, te da ovakvi primeri ukazuju na to da se takva postavka stvari mora promeniti.
 
Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, najavio je da će Vlada RS u budućnosti svojim aktima podržati ovakav vid proizvodnje struje.