Za Al Jazeera Balkan 15 miliona eura

PinterestFacebookTwitterShare

U pokretanje Al Jazeera Balkans, jedinog regionalnog informativnog TV kanala, u početnoj fazi je uloženo 15 miliona eura, a u sledećih tri do pet godina katarska kraljevska porodica, u čijem je vlasništvu poznata TV mreža Al Jazeera, planira da uloži barem još toliko u svoj balkanski projekt.

Hrvatski Tportal prenosi da u tom vremenskom periodu vlasnici očekuju da će dostići tačku sa koje će početi da vraćaju uloženi novac.

Sedište balkanske Al Jazeera je u Sarajevu, zapošljavaju 130 ljudi, a 95 posto ih je neposredno angažovano u novinarskoj proizvodnji, tehnici, internetu i IT-u.

Balkanska Al Jazeera ima tri predstavništva, u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, ali i dopisnike u Briselu, Vašingtonu, Prištini i Banja Luci. Ideja je da ovaj kanal doprinese pomirenju među narodima regije, zato, kako ističu njeni urednici, nije talac niti jedne jezične diktature i novinari izveštavaju na jezicima bivše Jugoslavije.

” S obzirom da smo sastavni deo mreže Al Jazeera, biće nam dostupni svi dopisnici koji iz više od 70 tačaka sveta izveštavaju na engleskom i arapskom jeziku. Tako velika mreža dopisnika pruža nam bogatstvo mogućnosti i verujem da će to našoj publici biti zanimljivo” kazala je za portparolka Al Jazeera Balkans Melina Kamerić.