Gorivo od morskih algi pogoni mornaricu SAD

PinterestFacebookTwitterShare

Ratna mornarica SAD je proše noći počela svoj do sada najveći test alternativnog goriva, pripremajući razarač za putovanje duž obale Kalifornije s pogonom na 75 tona goriva dobijenog od – morskih algi.

Ratna mornarica za iduću godinu priprema udarnu flotilu malih brodova, razarača, krstarica, podmornica i jedan nosač aviona s pogonom na alternativno gorivo, uključujući i nuklearno.

Do 2016, mornarica želi da stekne “Veliku zelenu flotu” plovila i aviona na nuklearni pogon, hibrid-električni i na pogon biogorivom.

Mornarica ulaže više od 500 miliona dolara u rastuću industriju biogoriva u nadi da će to u idućoj deceniji doneti smanjenje njene zavisnosti od nafte i za 50 procenata.

Biogorivo za razarač je mešavina polovine nafte i polovine obrađenog ulja od algi. Proizvođač tog ulja je firma “Solazim” iz San Franciska koja menja genetski sastav algi da bi one proizvodile – gorivo.

Mornarica sarađuje sa nekoliko desetina firmi koje su podnele mnoštvo uzoraka alternativnog goriva napravljenog od svačega: od piletine i semena senfa, do mikroorganizama i običnog smeća.