USAID: Problemi porez na zarade i visoki doprinosi

PinterestFacebookTwitterShare

Direktor Projekta za bolje uslove poslovanja Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Džozef Lauter izjavio je jutros da su najveći problemi u privredi Srbije porez na zarade i visoki doprinosi, administrativne prepreke, teškoće u dobijanju građevinskih dozvola i sporost sudstva.
 
Lauter je, gostujući na RTS-u, naveo da samo sedam odsto srpskih preduzeća izvozi i da ekonomija koja želi u EU mora da izvozi.
 
Preduzetnici ističu kao veliki problem devizni kurs i inflaciju, rekao je Lauter, govoreći o rezultatima istraživanja USAID koje je obuhvatilo 1.000 srpskih privrednika o uslovima poslovanja u Srbiji.
 
Iako su ljudi nezadovoljni zbog poslovne klime, ipak je 51 odsto preduzeća izrazilo optimizam i planira veću zaradu, proizvodnju i zaposlenje više radnika u narednih godinu dana, rekao je Lauter.
 
Uprkos tome što je giljotina propisa dobro sprovedena, 83 odsto preduzeća smatra da se nije smanjio teret propisa i zakona u proteklih godinu dana, rekao je Lauter, ocenivši da bi ukidanje papirologije omogućilo ogromne uštede.
 
Lauter je poručio da su u Srbiji potrebne promene u uređenju zakonske regulative, veća aktivnost u pogledu kreditiranja, koje je na niskom nivou, obezbeđenje fonda za mala preduzeća i zauzdavanje inflacije koja predstavlja teret za preduzeća.