Japan: Pronađena radijacija u pirinču

PinterestFacebookTwitterShare

Povišen nivo radioaktivnog cezijuma pronađen je u pirinču u Japanu prvi put od početka krize u oštećenoj nuklearnoj elektrani Fukušima Daići, saopštili su zvaničnici.

Uzorak pirinča uzet je iz grada Fukušima, koji je udaljen oko 60 kilometara od elektrane oštećene u cunamiju i zemljotresu u martu. Vlasti razmatraju uvođenje zabrane isporuke robe iz ove oblasti, prenosi BBC.

U poslednjih nekoliko meseci, u Japanu se desilo nekoliko uzbuna u vezi sa radijacijom u govedini, gljivama i ostalim proizvodima, ali nikada do sada u pirinču, čija je upotreba u ovoj zemlji veoma raširena.

Pirinač u kojem je izmeren nivo cezijuma veći od dozvoljenog bila je pripremljena za isporuku na tržište, ali nijedna količina nije prodata, saopštio je Vladin sekretar Osamu Fujimora.

Ovo otkriće ukazuje na problem širenja radijacije širom istočnog dela Japana, u zavisnosti od uticaja vetra i kiše.

Lokalne vlasti u ruralnim oblastima uspostavile su kontrolne centre kako bi osigurale da kontaminirani proizvodi ne dospiju u lanac prehrane. Prošle sedmice, gradske vlasti Tokija pokrenule su akciju testiranja uzoraka hrane u radnjama u pokušaju da dodatno umire javnost.