“Poštenje se isplati”: Nađeš 200.000 evra, dobiješ domaću hiljadarku

PinterestFacebookTwitterShare

O delima poštenih građana u Srbiji često čitamo u novinama, ali slučajeve sa epilogom u vidu veličine nagrade za dobro delo retko čujemo. Jedna Kruševljanka našla je torbicu sa 200.000 evra i za nagradu što je vlasniku vratila njegov novac dobila “fantastičnih” 1.000 dinara, piše Press.
 
„Odem u toalet i nađem torbicu. Otvorim. Unutra ogroman štos para, debeo ko tri prsta… Oduzmem se. Nijednog trenutka nisam razmišljala da li da vratim”, u šoku za Press priča mlada Kruševljanka Marina Moračanin (28), koja je pronašla i vratila 200.000 evra i 500.000 dinara.

Skromna konobarica bara „Kafeto” u Kruševačkom tržnom centru, koja sa mužem i sedmogodišnjom ćerkom živi kao podstanar i radi za 15.000 dinara, nije oklevala, znala je šta je ispravna odluka. Ona kaže da je taj čovek u njenom kafiću kupio detetu sok od 115 dinara, dao je 120 i uzeo kusur od 5 dinara, pa je zamolio me da ode u toalet koji nije za goste što mu je ona dopustila.
 
“Nemam običaj da dajem ključ svima jer niko ne čisti za sobom, ali njemu sam, eto, dala jer sam videla da je s detetom, pa da ga mališan ne čeka dugo. Posle sam otišla ja do toaleta i našla na lavabou tu torbicu! Srce mi je stalo. Gledala sam, piljila, u 200.000 evra i pola miliona dinara,” prepričava Marina.
 
“Sve po 200 evra, po 500 evra, i dva debela štosa od po 1.000 dinara. Kažem sebi, dobro Marina, smiri se… Stavim sve u jednu kesicu, izađem i čekam da se onaj čovek vrati. Razmišljam, ako ne dođe do tri sata, odneću u policiju. Neću nikom u tržnom centru da kažem, može da bude opasno. Izlazila sam nekoliko puta napolje iz kafea da ga negde vidim. Odjednom ga ugledam kako prolazi sa detetom i ženom. Pozovem ga, a on kaže: „Šta je, šta me zoveš?” Priđe sa ženom, odemo do šanka i ja ga pitam je l’ izgubio nešto? On mirno kaže „ne” i odmah počne da se prepipava, vidi da nema torbicu i pita sleđenim glasom: „Je l’ si otvarala?!” Kažem da jesam i nateram ga da sve prebroji,” kaže Marina.

A epilog je bio da je gospodin poštenu konobaricu častio je sa svega 1.000 dinara.

“Njegova žena počne da ga cima za ruku i on izvadi 1.000 dinara, da mi i ode. Od tada se nije pojavio. Na te pare sam dodala još 500 dinara i kupila majicu koju sam već neko vreme merkala. Ne treba meni nagrada, meni je važno da mirno spavam,” skromno priča Marina.

Ona navodi da zna da je taj čovek gastarbajter u Švajcarskoj. “U ovom kafeu radim dve godine i znam tog čoveka jer je dolazio nekoliko puta. Inače, nije od onih koji ostavljaju bakšiš,” priča ona.