Šapčani rekonstruišu severni bedem tvrđave na Starom gradu

PinterestFacebookTwitterShare

U okviru sanacije i rekonstrukcije tvrđave na Starom gradu u Šapcu, u toku su radovi na severnom bedemu. Za ove poslove Ministarstvo kulture izdvojilo je pet miliona dinara. Do sada je u obnovu starog zdranja, koje je od 2004. deo evropske kulturne baštine, uloženo 20 miliona dinara.

Kompletna rekonstrukcija procenjena je na 80 miliona dinara. Najviše novca obezbeđuje Ministarstvo kulture, a značajna sredstva za dosadašnju obnovu uložila je i lokalna samouprava.

Šabačka tvrđava izložena je stalnim oštećenjima zbog ljudske nebrige i bahatosti, kao i zbog povremenog visokog vodostaja Save. Građevina datira iz 1470. godine. Kroz dugu i burnu istoriju u njoj su se menjale vojske turske i autsrijske carevine, bila je “oko sultanovo”, a tokom Drugog svetskog rata korišćena je kao koncentracioni logor.

Grad Šabac ulaže velike napore da je afirmiše kao obeležje i simbol, deo svog identiteta. Tokom poslednje decenije postala je mesto značajnih muzičkih i scenskih nastupa u okvirima koji prevazilaze lokalne.