Završetak Koridora 10 tek za dve godine?

PinterestFacebookTwitterShare

Izgradnja dva kraka Koridora 10 ka Dimitrovgradu i Preševu kasni, iako je novac obezbeđen od Svetske banke i iz grčkog kredita. Kao razlozi navode se teškoće u eksproprijaciji i arheološka nalazišta, a u poslednje vreme pominje se i kriza u Grčkoj.

Posle velike kampanje i uz mnogo problema, izgradnja severnog kraka Koridora 10 od Beograda do Horgoša, sredstvima iz budžeta, privedena je kraju. Međutim, kasne radovi od Niša do Dimitrovgrada i od Niša do Preševa, iako je novac obezbeđen od Svetske banke i iz grčkog kredita.

Istočni krak Koridora, prema Dimitrovgradu, neće biti završen do aprila kao što je planirano. Austrijska “Alpina” kasni s radovima oko dva do tri meseca. U kompaniji kažu da je razlog tome što je osam porodica devet meseci sprečavalo miniranja na trasi kod sela Gradinje, nedaleko od Dimitrovgrada.

Tehnički direktor “Alpine” Zoran Kostić navodi da je firma najviše problema imala sa nerešenom ekspropiracijom, sa fundiranjem i podzemnim vodama, a uzrok kašnjenja je i arehološko otkriće Rimskog puta “Via Militaris”.

Da bi ubrzala radove, “Alpina” je sada angažovala 600 radnika i 120 kamiona. “Oni sada rade onako kako mi to očekujemo. U jednom trenutku sam se iznenadio vezano za broj radnika i za sve aktivnosti na gradilštu”, rekao je Mihajlo Mišić, direktor preduzeća “Koridori Srbije”.

Krak Koridora od Niša prema makedonskoj granici, koji se finansira iz “Helenik plana”, grade grčke firme. Ja ne mogu da kažem da li će Grci da ispoštuju rokove ili ne, i “Aktor” i “Terma” su ozbiljne firme iza kojih stoje bankarske garancije. Kriza koja je u Grčkoj budi nedoumicu da li će oni završiti ovaj posao ili ne, rekao je Mišić.

Na delu autoputa prema Makedoniji, od Grdelice prema Vranju, otkriveno je praistorijsko arheolosko polje. Iskopavanje će, kako se procenjuje, trajati najmanje šest meseci. I ovde su problemi iskrsli zbog neregulisanih odnosa u otkupu zemlje i objekata na trasi.

Kašnjenje radova platiće izvođači koji su bankarske garancije položili kada su dobili posao. Završetak Koridora 10 najavljen je za kraj 2013.godine.