U spotu o “Kineskom mostu” nema Kosova i Metohije

PinterestFacebookTwitterShare

Kineska kompanija “Čajna bridž and roud” koja izvodi radove na mostu Borča – Zemun, objavila je promotivni spot o ovom projektu na kojem se prikazuje mapa naše države, ali bez teritorije Kosova i Metohije. U uvodnim sekundama troipominutnog filma, koji su “mostadžije” postavile očigledno ne konsultujući svoju vladu, ambasadu Kine ili partnere u Srbiji i Beogradu, geografski je prikazana Srbija od svoje južne pokrajine odvojena – crvenom linijom.

Ipak, samo nekoliko sati pošto je spot postavljen na internet sajtu “Jutjub”, Kinezi su uvideli grešku, i sporni snimak skinuli.
 
Kako smo saznali, film “Zemun – Borča bridž” je rađen u Pekingu, snimili su ga kineski dizajneri, a deo u kome se Srbija prikazuje bez Kosova i Metohije preuzet je sa “Gugla”.
 
Reč je o ozbiljnoj, nenamernoj grešci, rekao je Đao Ven Čan, direktor za opšte poslove kineske firme. Kosovo je kolevka vaše kulture i mi se zbog ovoga izvinjavamo celom srpskom narodu. Napomenuo bih da se mi po pitanju vaše južne pokrajine solidarišemo i delimo mišljenje i stav sa vašom zemljom. Budite sigurni da znamo koliko je Kosovo bolna tačka za vaš narod.

Pred sam kraj filma, u spotu je pokazana slika predsednika države Borisa Tadića, a ispod njega je kineskim znacima ispisano “Kineski most”.

 Kada je vaš predsednik bio u poseti Pekingu, avgusta 2009. godine, rekao je da će se most zvati “Kineski”, kaže Đao i objasnio da je reč o probnom spotu i da on nije prošao cenzuru.

Kratki film je na engleskom jeziku i na njemu se moglo videti kako će izgledati budući most preko Dunava kao i njegove pristupnice. Sniman je za, kako smo saznali, isključivo srpsko tržište.