Prvi protesti protiv Montijeve vlade

PinterestFacebookTwitterShare

Hiljade studenata danas su protestovali u Milanu protiv nove vlade ekonomiste Marija Montija i sukobili se sa snagama bezbednosti.

Studenti su bacali petarde, jaja i falsifikovane novčanice dolara na policiju kada je pokušala da se približi Bakoni univerzitetu, na čijem se čelu nalazi novi predsednik vlade.

Studenti su objasnili da su organizovali proteste protiv “bankraske vlade”, aludirajući na to da se na čelu novog kabineta našao finansijski stručnjak, višegodišnji bivši komesar Evropske unije, tehnokrata Monti. Prema pisanju medija Monti je dugogodišnji član Trilateralne komisije, koju je sedamdesetih godina prošlog veka osnovao Dejvid Rokfeler, pripadnik jednog od dva najveća bankarska “carstva”, okupljajući, pored ostalih, stotine korporacijskih i bankarskih lidera.

Monti je je postao simbol tehnokrata, koji, posle ostavke Silvija Berluskonija, sada pokušavaju da izvedu zemlju iz krize. U njegovom kabinetu sedeće osam profesora, kao i jedan od najuticajnih bankara u Italiji Korado Pasera.

Policija je na napade studenata odgovorila pendrecima. U tim incidentima povređen je jedan novinar, prenele su novinske agancije iz Milana, grada koji je poznat kao finansijski centar Italije.

Novi premijer Monti je u jednom od prvih obraćanja naciji rekao da će Italija možda biti primorana da u budućnosti podnosi “žrtve” i zatražio više strpljenja na finansijskim tržištima. “Ne ignorišem važnost tržišta, ali mi smo u demokratiji i potrebno nam je izvesno vreme i strpljenje”, istakao je on.

Zadatak tehnokratskog kabineta Montija biće da Italiju, koja je dospela na ivicu finansijskog kolapsa, uspešno provede kroz krizni period.