EK zabrinuta za srpske malinare

PinterestFacebookTwitterShare

Unija malinara Srbije saopštila da je Evropska komisija izrazila zabrinutost zbog teškog položaja proizvođača malina u Srbiji.
 
Kako kažu, EK ih je podržala u naporima da se zaštite prava porekla srpskih proizvoda koji se izvoze na strano tržište.
 
Direktor Direktorata za agrar i razvoj sela EU Džon Meklinkton u razgovoru sa delegacijom Unije malinara Srbije rekao je da su način na koji srpski malinari prodaju svoje proizvode, kao i ponuđene im cene, jasan pokazatelj neefikasnosti srpskog tržišta maline i monopola koji je prisutan u Srbiji.
 
“Poljoprivredni proizvođači EU su organizovaniji i zato pozivamo sve proizvođače u Srbiji da se udružuju i zajedničkim snagama, sa svojim evropskim kolegama, rade na prevazilaženju velikih problema koji imaju”, rekao je Meklintok, navodi se u saopštenju.

Predsednik Unije malinara Srbije Dragiša Terzić kazao da su predstavnici EK ocenili da je dolazak u Brisel predstavnika Unije izvrstan način da se i Evropska unija upozna sa realnom situacijom na tržištu i proizvodnjom malina u Srbiji. On je dodao da je zadovoljan prijemom i razumevanjem zvaničnika EK za problem proizvođača malina iz Srbije.

Delegacija Unije malinara Srbije, zajedno sa Pokretom radnika i seljaka posetila je Evropsku komisiju.