Skupština usvojila zakon o zabrani biološkog oružja

PinterestFacebookTwitterShare

Skupština Srbije usvojila je danas zakon kojim se zabranjuje da se usavršavaju, proizvode i stvaraju zalihe biološkog i toksičkog oružija u cilju sprečavanja zloupotrebe takvog oružja.
 
Cilj usvojenog Zakona o zabrani usavršavanja, proizvodnje i stvaranja zaliha biološkog i toksičkog oružja i njihovom uništavanju je osposobljavanje Srbije da odgovori međunarodnim zahtevima u vezi sprečavanja nedržavnih činilaca da dođu u posed takvog oružja.
 
Njime se propisuje zabrana usavršavanja, proizvodnje, korišćenja i stvaranja zaliha takvog oružja, a na taj način Srbija potvrđuje opredeljenje da neće sprovoditi bilo kakve aktivnosti u vezi sa biološkim i toksičnim oružjem.
 
Za kršenje te odredbe predviđene su kazne od 500.000 do tri miliona dinara.
 
Međutim, zakon dozvoljava usavršavanje, proizvodnju, korišćenje, stvaranje zaliha, posedovanje i promet bioloških agenasa i toksina u profilaktičke, zaštitne, dijagnostičke, preventivne i druge miroljubive svrhe ili u cilju suzbijanja, odnosno lečenja bolesti.
 
Kako je ranije izjavila ministarka pravde Snežana Malović, cilj zakona je i da se spreči opasnost od eventualnih bio-terorističkih napada, a njegovim usvajanjem Srbija potvrđuje privrženost da onemogući zloupotrebe njihovog korišćenja koje su u suprotnosti sa međunarodnim dokumentima, uključujući i one koji su usvojeni u borbi protiv terorizma.