Porasle kamate za zaduživanje Španije

PinterestFacebookTwitterShare

Španija je danas prodala desetogodišnje obveznice za 3,56 milijardi evra uz kamatu od gotovo sedam odsto, što je najviša stopa od 1997. i ujedno neodrživa na dugi rok.

Prinos na prodate dužničke hartije bio je 6,97 odsto u poređenju sa 5,43 odsto na prethodnoj aukciji održanoj 20. oktobra.

Tražnja je bila relativno slaba a vrednost prodatih obveznica je ispod maksimalnog iznosa od 4 milijarde evra koji je utvrdilo ministarstvo finansija. Nakon aukcije, prinos na desetogodišnje španske obveznice na sekundarnom tržištu dostigao je 6,62 odsto što je za 4,85 procentnih poena iznad prinosa na iste nemačke hartije.

Stopa nezaposlenosti u Španiji, koju u nedelju čekaju opšti izbori, dostiže 21,5 odsto, ekonomija joj je u trećem kvartalu stagnirala a mnogo bolja situacija se ne očekuje ni sledeće godine.

Španija pokušava da obnovi ekonomski rast nakon gotovo dve godine recesije koja je delom posledica kraha u sektoru nekretnina.

Jača bojazan da bi četvrta po snazi evropska ekonomija mogla da bude sledeća iz zone evra kojoj će biti potreban spasilački paket zajmova, nakon Grčke, Irske i Portugalije.