Na severu Bačke manje površina pod pšenicom

PinterestFacebookTwitterShare

Na području opština Bačka Topola i Mali Iđoš ove godine će, prema procenama, pšenicom biti zasejano oko 10.000 hektara, što je za petinu manje nego lane, rečeno je danas za Tanjug u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Bačkoj Topoli.

 
Do sada su setvu hlebnog žita završila poljoprivredna preduzeća na oko 5.000 hektara, primenjujući redukovanu obradu zemljišta zbog suše, dok paori koriste svaki trenutak povoljnog vremena da taj posao urade, iako je 15. novembra istekao i produženi rok za setvu tog useva.
 
Mala i srednja gazdinstva su, kako navode u Poljoprivrednoj stručnoj službi, odlagala setvu očekujući jesenje kiše,koje bi omogućile optimalnu obradu zemljišta lakom mehanizacijom kojom raspolažu. Sada iznajmljuju tešku mehanizaciju od poljoprivrednih preduzeća i seju hlebno žito uz veću količinu semena i obavezno valjanje, kao dodatnu operaciju da bi se sačuvala vlaga za nicanje.
 
Pšenica koja je posejana u optimalnom roku, tokom oktobra, u fazi je jednog do dva lista ili nicanja. Da bi se zaštitila od glodara koji se pojavljuju i pšenicu koriste kao hranu , neophodno je da se obiđu njive i spreče eventualne štete, navode u toj službi.