Zakon o racionalnoj potrošnji energije do kraja godine

PinterestFacebookTwitterShare

Zakon o racionalnoj potrošnji energije trebalo bi da bude usvojen do kraja godine, izjavio je danas pomoćnik ministra infrastrukture i energetike Miloš Banjac.

On je na otvaranju regionalne konferencije “Energetska efikasnost železnice u funkciji održivog razvoja”, podsetio da je tim zakonom predviđeno osnivanje Fonda za energetsku efikasnost i uvođenje energetskog menadžmenta.

Banjac je objasnio da će sve kompanije – veliki potrošači energije morati da uvedu energetski menadžment, sa ciljem da se smanji potrošnja energije i poveća efikasnost.

Pomoćnik ministra je naveo da sektor transporta troši 28 odsto od ukupne potrošnje energije, dok se na železnički transport odnosi oko 10 odsto. Banjac je podsetio da je akcionim planom za energetsku efikasnost predviđeno da se od 2010. do 2012. godine,  smanji potrošnja energije u transportu za 1,9 odsto, što neće biti ostvareno, jer nisu sprovedene potrebne mere.

Zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Bojan Kovačić istakao je da rast proizvodnje energije u svetu ne prati rast potrošnje, zbog čega je neophodno sprovođenje mera energetske efikasnosti na svim nivoima.

Direktor “Železnica Srbije ” Milovan Marković ukazao je na mogućnost realizacije zajedničkih projekata energetske efikasnosti  u železnici u našem regionu, koji bi podržala i EU. Marković je istakao značaj ovog dvodnevnog skupa, jer se kako je rekao, kroz razmenu znanja i iskustava stručnjaka, može doći do zajedničkih inicijativa u oblasti energetske efikasnosti.

U radu skupa, koji su organizovale “Železnice Srbije”,  učestvuju predstavnici Agencije za energetsku efikasnost Srbije, Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i predstavnici železnica i stručnjaci iz zemalja u regionu.