Lakša nabavka – jeftinije meso

PinterestFacebookTwitterShare

Posle dužeg vremena tržište stoke je mirno, a iz najvećih fabrika stočne hrane stižu i pojeftinjenja. Prema rečima Vojislava Stankovića, iz Privredne komore Srbije, treba očekivati dalji pad cena prasadi i svinja za tov, jer će i cena kukuruza biti stabilna do marta naredne godine.

– Kod nas je stočna hrana proteklih nedjelja pojeftinila dva puta – kaže Dragoslav Milosavljević, vlasnik fabrike stočne hrane „Komponenta“ u Ćupriji.

Po kilogramu cena hrane je niža za dva do 4,5 dinara. To je pad od oko 10 odsto. S ozbirom na to da je za svaki kilogram prirasta potrebno od tri do tri i po kilograma koncentrata, to znači da je proizvodnja svinja sada po kilogramu mesa jeftinija između sedam i osam dinara.

Stočari pozdravljaju odluku Vlade o ukidanju svih dažbina, carina i prelevmana na uvoz sojine sačme u Srbiju, što je trebalo da omogući predvidljivost u poslovanju svih koji se bave tovom stoke. Kako tvrde, cene sojine sačme jedan je od većih troškova u proizvodnji, a da su cene kukuruza trenutno povoljnije.
 
-Imamo 32 krmače i oko 700 prasadi godišnje, a ove godine smo im obezbedili hranu sa naših njiva – kaže Kamenko Bratković, čija se porodica decenijama bavi svinjarstvom.

–Za kilogram žive vage prasadi na pijaci nude 130 dinara, i sa tom cenom stočar je na svakom prasetu na gubitku barem 1.000 dinara. Ja imam dobitak, jer sam dobio bolju ponudu i kilogram prodajem za 170 dinara.

Industrija mesa „Đurđević“, iz Pećinaca, za tovljenike nudi od 150 do 160 dinara za kilogram.

Vlasnik Milenko Đurđević kaže da se cene razlikuju – kvalitetnija prasad dostižu i 180 dinara, a ona slabijeg kvaliteta se otkupljuju po 130 do 140 dinara. Kako ističe, proizvođači moraju da rade na kvalitetu, kako bi dobili dobru cenu.