(FOTO) Nova Skela jedan od najbezbednijih zatvora na Balkanu

PinterestFacebookTwitterShare

Kazneno popravni zavod u beogradskom naselju Padinska Skela poznatiji kao “Nova Skela” biće jedan od najbezbednijih zatvora na Balkanu u koji će, od početka 2012. godine, biti upućivani osudjeni za najteža krivična dela.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović rekao je novinarima beogradskih medija koji su u četvrtak obišli zatvor, da je to institucija strogo zatvorenog tipa, sa merama bezbednosti koje isključuju svaku mogućnost bekstva.

“Ovo je ustanova u koju će se upućivati lica osudjena za najteža krivična dela na kazne zatvora veće od 10 godina. Zgrada se prostire na površini od 12.500 metara kvadratnih, ima 222 ćelije u koje će biti smešteno oko 450 lica”, precizirao je Obradović.

Pored osoba osudjenih na kazne od 10 do 40 godina, u novi zatvor će se upućivati i osudjenici iz drugih ustanova koji pokazuju destruktivno i neprilagodjeno ponašanje.

Obradović je rekao da je po stepenu obezbedjenja “Nova Skela” najbezbedniji zatvor u Srbiji sa specijalnim tehničkim sistemom zaštite, navodeći da zatvor ima dupli red žice, na vrhu je “žilet žica”, dok su zatvorska šetališta natkrivena “žičanim nebom”.

Ceo kompleks ima 300 kamera za video nadzor, sve osmatračnice su sa neprobojnim “pancir” staklom, a u zatvoru će raditi oko 200 službenika.